ПОДРШКА ГРАДА ПРЕДУСЛОВ УСПЕШНОГ РАЗВОЈА ПАЛИЛУЛЕ
14.11.2012

Планови и иницијативе општине Палилула, који изискују подршку града, реализација инвестиција и остваривање заједничких пројеката, као и помоћ у решавању проблема ове организације локалне самоуправе Града Ниша  – биле су теме радне посете проф.др Милета Илића, председника Скупштине Града Градској општини Палилула. Председник Илић је најпре, у просторијама општине, имао сусрет са новим руководством Палилуле на челу са председником Бобаном Џунићем а затим је заједно са домаћинима обишао Спомен парк Бубањ и објекат месне канцеларије „Кула“.

„Разговарали смо о развојним пројектима града који се тичу општине Палилула. Сврха оваквих састанака поред размене искустава о питањима од заједничког интереса за град и грађане је и да заједнички помогнемо да се неке ствари брже решавају. Констатовали смо најпре да постоји велика иницијатива руководства општине Палилула, али да им је потребна подршка Града у многим пројектима. Два су велика проблема које ни општина, а ни град не могу сами да реше а то је питање измештања пруге и решавање клизишта на Мраморском брду. Ту ћемо тражити подршку државе. Разговори су у току и очекујем прве резултате у току наредне године. – рекао је Миле Иилић, председник Скупштине Града и додао „До сада је много ствари ова општина успешно реализовала. Доста тога је урађено на сређивању спомен парка Бубањ, уређивању међублоковског простора, уређивању Новог села, Старог гробља и обнови Палилулске пијаце, али неке ствари још нису довршне. Договорили смо се да кроз Програм изградње града нека од ових питања буду дефинисана и од идуће године нека инвестиције завршимо а неке започнемо. Много је питања о којима смо дискутовали, а постигли смо потпуну сагласност о начину на који та питања треба да се решавају. Већ сутра ћу са градоначелником и директором Дирекције за изградњу града разговарати о томе. Сада, када се дефинишу програмска развојно – финансијска документа града за идућу годину, многа од ових питања која се односе на општину, а градског су карактера, биће сагледана.

Да је општини и те како потребна подршка града, нагласи је и први човек општине Палилуле Бобан Џунић, који верује да ће заједнички са градским руководством успети да реализује све зацртане планове. „Имамо пуно планова, а доста нам значи што смо од господна Илића добили потврду да ће нам Град пружити потпуну подршку у наредном периоду. Од Града ће нам бити потребна помоћ за претварање „Старог гробља“ у меморијални парк и обезбеђење и одржавање Бубња. Надамо се да ће оно што је урађено бити и одржавано и то кроз физичко – техничко обезбеђивање. Заједно са ЈКП „Горица“ иницираћемо нови пројекат трајног одржавања парка Бубањ и Старог гробља. Ми као општина немамо могућност да то финансирамо, али уз помоћ града сачуваћемо спомен – парк Бубањ, који је једна од битних туристичких дестинација града Ниша и велики потенцијал спортско рекреационе и туристичке понуде. Пошто је наредне године прослава годишњице Миланског едикта, очекујем и да ће парк Бубањ бити незаобилазна туристичка тачка. Поред тога, верујем да ће Амфитеатар који је обновљен бити место на коме ће се одржавати бројне манифестације у склопу прославе овог јубилеја – рекао је Бобан Џунић, председник општине Палилула.

Председник Илић је заједно са домаћинима из општина Палилула, председником општине, председником Скупштине, Милошем Стојковићем, начелницом Управе општине Маријом Брајдић, члановима општинског Већа и пројектним тимом обишао и парк Бубањ где се уверио у успешан завршетак пројекта реконструкције амфитеатра и уређења дела простора. Осим реконструкције седишта у Амфитеатру која су обложена дрветом, постављене су клупе, 15 одморишта, односно сеника на простору парка и уређене су стазе које су унутар парковских површина. Поред тога реконструисана је постојећа чесма у средњем кружном платоу источно од Амфитеарта. Реконструкција је омогућена захваљујући пројекту прекограничне сарадње Бугарска Србија и финансијским средствима ЕУ – ИПА Фонда „ Coul Tour“ – Сарадња за одрживи развој културног туризма у општинама Бобов Дол и Палилула“, а уложено је око 200.000 евра.

Приликом посете општини Палилула, председник Скупштине града Миле Илић је са руководством општине обишао и „Кулу“, некадашњу месну канцеларију овог дела насеља и предложио да се што пре реши њен статус. „ Кула је један од симобола Палилуле, а свакако и обележје Ниша. Нажалост, у веома је лошем стању и руинирана је а и са безбедоносног становишта је проблематичана. Наредни корак је да се утврди које је најбоље решење, да ли је срушити или обновити. Стручни људи општине и институције треба да дају свој суд и став. Очекујемо ову одлуку до краја године, рекао је Бобан Џунић, а онда ћемо одлучити о приоритетима и следећим корацима. Жеља је омладине Палилуле да се овај објекат, који је и симбол омладинског активизма, поново обнови, чуло се овим поводом и буде искоришћен за спортско-рекреативне активности и друге садржаје младих.